Oorzaken van kalknagels

Kalknagels ontstaan door schimmelinfecties, meestal de Dermatophyten-schimmels. Maar ook andere schimmels of gisten kunnen verantwoordelijk zijn voor een kalknagelinfectie. Eenmaal geïnfecteerd is een behandeling van de kalknagel met Nailclin een effectieve oplossing. Wie echter weet wat de oorzaken van kalknagels zijn, kan hiermee rekening houden en zo besmetting proberen te voorkomen.

Leeftijd en verminderde afweer

Helaas zijn niet alle oorzaken van kalknagels te voorkomen. Zo is leeftijd de grootste risicofactor. Door het ouder worden vertraagt de bloedsomloop en nagelgroei en neemt de natuurlijke afweer af. Het lichaam heeft het daardoor moeilijker om zelf de schimmelinfectie te bestrijden. Ook zorgen diabetes en andere ziektes ervoor dat de weerstand afneemt wat het risico op kalknagels vergroot.

Geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen verminderen ook de afweer zoals antibiotica, medicatie tegen kanker en corticosteroïden. En wie al eerder een kalknagel heeft gehad, is meer vatbaar voor een nieuwe schimmelinfectie aan de nagels.

Andere oorzaken

Andere oorzaken van kalknagels zijn onder meer:

  • Transpiratie
  • Besmetting via andere, geïnfecteerde nagels
  • Vochtige omgeving zoals zwembaden, sauna’s en fitnesszalen
  • Schoenen en sokken die niet goed ademen
  • Beschadigingen van of rond de nagel
  • Voetschimmel of zwemmerseczeem

Voetschimmel

Voetschimmel, beter bekend als zwemmerseczeem, is een gangbare en vervelende schimmelinfectie die vaak tussen de tenen voorkomt. Een bezoek aan het zwembad of de douche na afloop van het sporten, kan al genoeg zijn om deze schimmel op te lopen. Wie dit vervolgens niet snel en afdoende behandelt, loopt het risico dat de schimmel zich uitbreidt tot de nagels met een kalknagel tot gevolg.

Kalknagels voorkomen, of genezen

Het voorkomen van kalknagels is natuurlijk beter dan ze te moeten genezen. Maar soms is dat dus niet mogelijk. In die gevallen is er de kalknagelpen van Nailclin die op natuurlijke basis het lichaam helpt de schimmel te bestrijden.