Kalknagels

Kalknagels aan tenen of vingers zijn ontsierend, soms ook pijnlijk en zeker heel besmettelijk. Reden genoeg dus om ze te voorkomen of, als er al een schimmelinfectie is, deze goed te behandelen.

Onychomycose; schimmelinfectie van de nagel

Onychomycose, de kalknagel of schimmelnagel, is een schimmelinfectie van de nagel. Vocht en warmte in combinatie met een beschadiging aan de nagel of een zwakkere afweer zijn de ideale basis voor een kalknagel. Vandaar dat deze schimmelinfecties meestal bij teennagels voorkomen alhoewel kalknagels ook mogelijk zijn bij vingernagels.

Ontstaan van kalknagels

De kalknagel ontstaat altijd aan een rand of hoekje van de nagel, meestal op een plek waar de nagel beschadigd is. Bijvoorbeeld door knellende schoenen. De schimmelinfectie kan daar de nagel binnendringen en veroorzaakt de kleurafwijking waardoor de nagel wit of geel wordt. Binnen afzienbare tijd is de gehele nagel aangetast waarna die los kan gaan zitten en kan afbreken. Blijft de nagel zitten dan verkleurt het naar geel en wordt het dik en broos.

Symptomen van kalknagels

De schimmels die de Oorzaken van kalknagels, zullen de nagel uiteindelijk ernstig beschadigen en mogelijk uitbreiden naar de andere nagels. Herkent u de volgende symptomen, dan kunt u de kalknagel al in een vroeg stadium behandelen:

  • Witte of gele verkleuring onder de nagel
  • Verdikking van de nagel
  • Afbrokkelende nagel en nagelranden
  • Nagel die langzaam groeit
  • Veranderende vorm van de nagel
  • De nagel laat los van het nagelbed

Voorkomen of behandelen van kalknagels

Met een goede afweer, de juiste verzorging van handen, voeten en nagels en Oorzaken van kalknagels kan het ontstaan van kalknagels worden voorkomen. Maar lukt dat niet door bijvoorbeeld medicijngebruik die de afweer vermindert, aanleg voor kalknagels of een vervelende blessure aan een nagel waardoor die tijdelijk minder goed beschermd is, dan kan de kalknagel met de Kalknagel effectief behandelen  alsnog aangepakt worden. De Behandelen van de kalknagel met de kalknagelpen Nailclin is bewezen effectief en heeft al zichtbaar resultaat in 4 weken.